Previous slide
Next slide

Csörötneken kiemelték az egykor berobbantott híd maradványait

Forrás: vaol.hu / Polgár Patrícia

Nyolc évtizedes probléma oldódott meg Csörötneken: az Aktív Magyarországért felelős Államtitkárság közbenjárására, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság együttműködésével tisztulhatott meg a Rába, a településen található közúti hídja alatti szakasza.

A Rába folyó az elmúlt évtizedekben a hazai víziturisztika népszerű szakaszává vált. Csaknem nyolcvan évvel ezelőtt, 1945-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották a csörötneki Rába-hidat, az egykori híd maradványai pedig egészen mostanáig a Rábában voltak. Az erre vízitúrázóknak ez hatalmas kihívást jelentett, hiszen ezek a kiálló betondarabok, régi facölöpök és a betonvasból kiálló vascsövek a víziturisztikai útvonal közepén voltak – ismertette a helyzetet Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár, majd hozzátette: a veszélyes szakasz felszámolását végül a csörötneki Rába Konferencia alkalmával kezdeményezte Kocsis Zsoltnál, Csörötnek polgármesterénél, ő járta ki azt, hogy végül a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közösen elvégeztesse a munkálatokat. 

híd
Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár (jobbról) a rendezvényen. Kiemelték az egykor berobbantott híd maradványait
Forrás: Unger Tamás

A polgármester kiemelte: az akadály megszüntetése az Aktív Rába Szövetség elnökeként is különösen fontos volt számára, hiszen a mederből ágaskodó betonvasak valóban veszélyt jelentettek a túrázókra. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy az igazgatóság életében az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ökológiai célok, valamint a víziturizmus elősegítése a veszélyes akadályok megszüntetésével. Ezenkívül elmondta, hogy a medertisztítás 1,2 millió forintos költségét a két társaság ötven-ötven százalékos megosztásban vállalta. – Valószínűleg elődeink évtizedekig dilemmáztak azon, hogy kihez is tartozik a terület. Azonban, amikor kérésével megkeresett minket polgármester úr, egyértelmű volt számunkra, hogy beszállunk a költségekbe, hiszen a kezelésünkbe tartozó műtárgy alatti területről van szó – emelte ki Böröcz Miklós, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Vármegyei Igazgatóság igazgatója. A sajtótájékoztatót követően a résztvevők lehetőséget kaptak egy közös evezésre a Csörötnek–Rábagyarmat közötti szakaszon.

További fotók: https://www.vaol.hu/galeria/kiemeltek-az-egykor-berobbantott-hid-maradvanyait-csorotneken/1

Scroll to Top